Primer brzog rešavanja spora oko nasledstva uz pomoć medijacije

Parnični predmet koji je bio pred Osnovnim sudom u Nišu celih 13 godina rešen je putem medijacije već na prvoj sesiji. Inicijalni akt ove parnice bio je podnet je još 2005. godine, a usled složenosti samog spora održan je veliki broj ročišta, prouzrokujući time ogromne troškove za sve stranke u sporu.

Kada su se nakon 13 godina, stranke na ročištu samoinicijativno izjasnile da žele da pokušaju da reše spor putem medijacije, nakon manje od mesec dana zakazana je prva sesija pred medijatorom Suzanom Stamenković koju su stranke same izabrale.

– U pitanju je bio spor oko testamenta kojim je pokojni ostavilac svu svoju nepokretnu imovinu ostavio jednom nasledniku, što je ostalih petoro naslednika osporavalo. To je dovelo do komplikovane parnice u kojoj je bilo čak šestoro stranaka i četiri advokata a jedna stranka je preminula u toku vođenja postupka. Za 13 godina promenilo se četvoro sudija, zbog odlaska u penziju ili na druga radna mesta, što je dodatno usložnjavalo rešavanje parnice. Uz zalaganje medijatora, postignut je dogovor kojim su svih šestoro učesnika zajedno sa četiri punomoćnika, bili zadovoljni, objašnjava sudijski pomoćnik Tamara Stanojević iz Info službe za podršku alternativnom rešavanju sporova u niškom Višem i Osnovnom sudu.

Prema njenim rečima, osim što su na ovaj način rešili sporni odnos, članovi ove porodice su ponovo uspostavili dobar međuljudski odnos i sprečili dalje vođenje sudskog postupka, samim tim i uštedele na vremenu i daljem gomilanju sudskih troškova.

Info služba za podršku alternativnom rešavanju sporova počela je sa radom u decembru prošle godine u Višem i Osnovnom sudu, a do sada je u postupku medijacije uspešno je rešeno preko 50 predmeta.

Izvor: Blic

Nasledje medijacija
Podelite sa prijateljima

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 4 =